Tuinplanten top 15

Tuinplanten top 15

Smakelijke kruiden, makkelijke bodembedekkers, wintergroene planten: stuk voor stuk van grote waarde voor je tuin. Een lijstje van 15 planten doet bijna tekort aan de vele mogelijkheden. Maar omdat we tenslotte ergens moeten beginnen hieronder mijn favorieten:

smakelijke kruiden

Peterselie, venkel, tijm, rozemarijn en salie.

Peterselie is de enige eenjarige uit dit lijstje, het handigst is om die dan aan het begin van het seizoen in de volle grond te zaaien. Bij voorkeur niet minder dan 30 – 60 cm, dan kun je er naar hartelust van gebruiken. Een aantal plugplantjes peterselie kopen is nog praktischer.

 

makkelijke bodembedekkers

Pachyphragma macrophylla – pachyphragma, Asarum Europaeum – mansoor, Campanula posscharskyana – blauwe klokjesbloem, Erigeron karvinskianus – mexicaans madeliefje en Brunnera ‘Jack Frost’ – kaukasisch vergeet-me-nietje. Het mooie aan al deze vijf planten is bovendien dat ze het zeer goed doen in de halfschaduw.

 

wintergroene, relatief lage planten

Artimisia ‘Powis Castle’ ( grijs blad), Erysimum bowles mauve (grijs blad), Euphorbia amygdaloides ‘robbiae’ (donkergroen blad), Carex morrowii (middengroen blad), Heuchera (blad in diverse tinten, van diep bordeaux en caramel tot lichtgroen).

Extra noot: Deze vijf wintergroene planten zijn tegelijkertijd zeer makkelijke bodembedekkers.

 

Zie ook de link naar deze handige website voor meer suggesties:

http://www.tuinplantenstekplek.nl/c-550888-5/wintergroene-vaste-planten/