Januari: appelbomen snoeien! En hoe…..

appelbomen snoeien

Appelbomen snoei je in de winter, ergens tussen begin januari en eind maart.

Gelukkig luistert de timing ervan iets minder nauw dan bij druiven: die moet je echt niet later dan januari snoeien. (Zo blijf je bij druiven de vroeg op gang komende sapstroom voor, en gaat -ie niet lekken.) Maar de manier waarop is bij appelbomen weer heel belangrijk.  Dus hoe snoei je een appelboom nou het beste?

Gisteren op het Landje van de Boer in Overveen kwam Lambert, een 91-jarige heer die al ruim 25 jaar moestuiniert op volkstuincomplex Buytentwist ( ligt ernaast) het ons uitleggen. Eigenlijk is het heel eenvoudig:

Lambert, van Buytentwist
Lambert, van Buytentwist
1. Snoei eerst de kruisende takken weg.

Dat zijn takken die tegen andere takken aanschuren, daar heeft de boom last van.  Haal een van de twee boosdoeners weg, en dan ofwel helemaal, ofwel tot een punt waar ze de komende tijd geen last meer van elkaar zullen hebben .

2. Snoei dan de waterloten weg.

Dat zijn dunne, pierige, meestal rechtomhoog stekende takken die geen vruchtknoppen hebben, en die vaak zijn ontstaan omdat er de vorige keer op die plek werd gesnoeid. Deze waterloten maken alleen blad, nauwelijks bloesem of vrucht. De hele loot mag weg. Hieronder twee foto’s, de eerste met platte knoppen: dit worden bladeren. De tweede foto met een dikke knop: goed voorbeeld van een bloesemknop. Het verschil in dikte is eenvoudig te verklaren: Bloesem aan de boom verschijnt eerst, nog voor de vorming van het blad.

IMG_4573

Twee soorten knop: blad en bloesem
Twee soorten knop: blad en bloesem

3. Geef de boom een ‘open’ kroon of leivorm.

Teveel takken zorgt bij doorgroeien van de appel boom voor een te dichte takkenbos, waarin appels niet tot volle rijping komen. Bovendien worden deze bomen dan meer vatbaar voor ziektes. Kies dus een aantal goede gesteltakken, met daarop veel bloesemknoppen, en ondoe de boom van takken die richting  binnenkant groeien of die te dicht op elkaar zitten zodat bladeren zich niet prettig kunnen ontvouwen.  Bij leibomen is het mooi om aan elke kant van de hoofdstam een onderlinge takafstand van ca 25 – 35 cm tussen de zijtakken aan te houden.  

Dat is het!

Als je dit hebt gedaan, van alledrie de soorten takken ongeveer evenveel, zul je merken dat je boom een gezonde appelboom blijft, met heerlijke, grote appels. En, snoei niet teveel bij fruitbomen, zegt Lambert: “Want snoei bekt groei, en houdt de vruchtbaarheid tegen”. M.a.w. snoeien zet de boom aan tot het maken van nieuwe takken / waterloten, en juist niet tot het produceren van meer vruchtbloesem. Voor een bloemliefhebber is het belangrijk dit appelboomfeit te weten, want bij bloemen kan grondige snoei vaak voor betere, of meerdere keren bloei zorgen.